Bogot-à

Bogotà. Met het accent op de laatste a. Kort maar zacht uitgesproken. Die laatste a lijkt te willen ontsnappen.

Wil de lucht in. Nog hoger, de eeuwig grijze lucht in, 2600 meters boven zeeniveau, dwars door het regenachtige wolkendek waaronder de stad, haar stad, de stad die ze niet kon kiezen, als een uitgestrekt pluizig deken over de bergwanden is gelegd, uphill en downhill, met 9 miljoen krioelende monden te voeden, grijze grote gebouwen en groezelige straatjes, en een nieuw bussysteem dat meestal een beetje werkt.

Met in haar donkere plooien bedelaars op de straathoeken, zoekend in het afval, zonder schaamte, zonder tanden en met vuile gezichten en een glazen fles, waarvan je niet weet of ze hem gevonden hebben, gekocht of gekregen hebben, of ze hem opdrinken of inzamelen. En je kan niet lang kijken want je weet dat je niet te lang mag kijken, zeker niet als het doek van de nacht plots gevallen blijkt, het in 2 minuten donker is, en dat je eventueel wel mag antwoorden maar niet mag blijven stilstaan, moet blijven doorwandelen want het is al donker.

Op zondag worden de straten afgesloten voor verkeer en fietsen en joggen en glijden de families van Bogotà over de dambordpatronen. 

Of nemen andermaal de kabelbaan naar Montserrate, een kerk helemaal bovenaan, op een rots, en kijken dan van heel hoog naar hun gigantische stad. Alsof ze nog hoger dan hun normale 2600 meter boven zeeniveau moeten, willen, om perspectief te vinden. 

Of omdat ze willen ontsnappen. 

Bogotà. Klemtoon op laatste a. Kort, en de lucht in. Uitgesproken als een vlucht, een zucht.


3 opmerkingen:

  1. Vandaar m'n nog steeds rondzwevend onaangekomen smsje in het wereldwijde ruim dat niet tot Bogotà is geraakt. Ik had al een vermoeden dat je er intussen alweer op uit getrokken was, uphill en downhill, hoog de lucht en kronkelende Latijns-Amerikaanse straatjes in. Hopelijk ben je goed hersteld? Geniet er in elk geval met volle teugen van, Kwinten, maak er weer een onvergetelijke mooie pura vida tijd van, en we lezen elkaar blogsgewijs snel weer! xxx Annelies (Klemtoon op eerste a. Kort, en de lucht in. Uitgesproken als een fantasievlucht, een stiekeme jaloerse zucht.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jawadde, Kwinten, je doet mensen goesting krijgen om verder te lezen. Hopelijk heb je het daar even hard naar je zin en voelt het weer als thuiskomen. Ik geniet alvast mee vanop afstand!

    BeantwoordenVerwijderen